Jak si připravit dokonalý šálek espressa?

Jak si připravit dokonalý šálek espressa?

Příprava espressa z pákového kávovaru není složitá, ovšem je potřeba dodržet pár základních kroků.

Nejprve je důležité rozmyslet si, co od kávy očekáváme; zda preferujeme více či méně praženou, Arabiku nebo směs Arabiky a Robusty.

  • Arabika je zpravidla slaběji pražená, tedy méně olejnatá a má světlejší zrnka. Obsahuje také méně kofeinu. Čím slaběji pražená Arabika je, tím výraznější je její acidita a podtóny dané podložím, na kterém keř roste. Při přípravě v pákovém kávovaru a při stydnutí vynikne lehkost a acidita Arabiky.

NÁŠ TIP! BIO Machu Picchu 100% Arabika mletá káva 227g

  • Robusta je zpravidla silněji pražená káva, tedy více olejnatá a má tmavší zrnka. Obsahuje více kofeinu. Hodí se mimo jiné i na přípravu v pákovém kávovaru. Pro přípravu za použití tlaku (nápoje založené na Espressu) zpravidla meleme více najemno. Při použití v pákovém kávovaru doporučujeme na přípravu veškerých nápojů v poměru 10-40% Robusty a 90-60% Arabiky - Ristretto, Espresso, Lungo a mléčné kávové nápoje. Při stydnutí vynikne síla a hořkost Robusty.

NÁŠ TIP! Lively mletá káva s tóny karamelu 90% Arabiky 10% Robusty 227g

 

Příprava espressa v pákovém kávovaru

Po výběru vhodné kávy je důležité stanovit si pevný poměr mleté kávy pro určité množství kávy extrahované ve vašem šálku. Klasický poměr espressa by byl 1:2, což znamená, že z každého gramu mleté kávy extrahujete 2,1 ml kávy (tekutiny).

Například:

- Single shot: 12 gramů mleté kávy / 25,2 ml kávy ve vašem šálku

- Double: 20 gramů mleté kávy / 42 ml kávy ve vašem šálku

 

Zde je náš recept na tuto kávu:

1. Páku naplníme 20 gramy jemně mleté kávy.

2. Poté ji rovnoměrně upěchujeme tamperem.

3. Páku umístíme do kávovaru a položíme na něj váhu se šálkem kávy.

4. Zapneme a počkáme, dokud váha neukazuje 42 gramů.

5. To by mělo trvat 27-36 sekund. Pokud je to příliš rychlé, zkusíme kávu namlít jemněji nebo silněji upěchovat. Pokud je to příliš pomalé, nameleme kávová zrna hruběji nebo jemněji upěchujeme.

TIP! Před extrahováním espressa přidáme do šálku led a mléko, poté postupujeme podle kroku 4.
Odeslat článek známému   Vytisknout