Zdravá pizza s kokosovou moukou

Vyzkoušejte netradiční recept na notoricky známou a oblíbenou pizzu. Přidejte do ní BIO kokosovou mouku! 100% kokosová mouka je bohatá na bílkoviny (16g na 100g), vlákninu (43g na 100g), minerální látky a je bez lepku. Ideální volba pro celiaky, vegany nebo při redukčních dietách.
My vám prostě dokážeme, že tento druh mouky je nejen zdravý, ale především všestranný pomocník! :-)
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
RECEPT /90 minut (příprava a pečení)
INGREDIENCE NA JEDNU PIZZU
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 50 g kokosové mouky
- 1 lžička sušeného droždí
- 1 lžička moučkového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- 160 ml vlažné vody
- 1 zarovnaná lžíce soli
- 8 lžic rajčatové passaty
- 1 stroužek česneku
- bazalka, oregano
- libovolné ingredience na pizzu (strouhaný sýr, šunka, zelenina, mořské řasy, ... )
POSTUP
V míse smícháme obě mouky a sůl. Do jiné mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme sušené droždí a moučkový cukr. Kvásek necháme chvíli stranou, než se na povrchu začnou tvořit drobné bublinky. Poté přidáme olivový olej. Tuto směs přelijeme do mísy s moukami a začneme zpracovávat. Výsledné těsto by mělo být hladké a nemělo by se lepit. V případě potřeby přidáme špaldovou mouku nebo naopak vlažnou vodu. Nakonec ještě těsto lehce potřeme olivovým olejem a necháme kynout alespoň hodinu na teplém místě.
Mezitím si připravíme sugo - rajčatový základ na pizzu. V kastrůlku si rozehřejeme olivový olej, přidáme vylisovaný česnek a necháme rozvonět. Poté přidáme rajčatovou passatu a bylinky dle chuti (bazalka, oregano). Chviličku povaříme, sundáme z plotny a necháme vychladnout.
Vykynuté těsto ještě jednou pořádně propracujeme a vytvarujeme do kola (výška těsta cca 0,6-1 cm). Potřeme rajčatovým základem a pokládáme ingredience dle vlastních chutí. Fantazii se meze nekladou! My jsme vyzkoušeli trochu netradiční kombinaci - špenát a mořské řasy. Doporučujeme! :-) Hotovou pizzu pečeme v troubě rozehřáté na 180°C zhruba 15 minut, průběžně kontrolujeme.
Dobrou chuť!