Vánoční lízátka

Vánoční lízátka

Vánoce se blíží a s tím spojené oblíbené tradice, mezi které beze sporu patří pečení cukroví. Hledáte inspiraci pro nové neokoukané recepty? Připravte si naše vánoční lízátka a ozdobte tak vaši vánoční tabuli! Postup je tentokrát trochu složitější, ale výsledek stojí za to! 

Lízátka se namáčí do čokolády, a proto jsme se rozhodli, že využijeme naše oblíbené čokolády Divine, které se vyrábí z nejkvalitnějších Fair trade kakaových bobů, které dodává družstvo farmářů Kuapa Kokoo z Ghany v západní Africe. Konkrétně jsme použili hořkou čokoládu se 70% kakaa, mléčnou s 45% kakaa a bílou s 25% kakaového másla.

Celou nabídku čokolád Divine si prohlédněte na tomto odkazu.

Do receptu patří také kakao. Použili jsme naše božské Divine 100% kakao. Vyrábí se z nejkvalitnějších kakaových bobů a pěstuje ve stínu tropického deštného lesa. Fermentuje a suší se na slunci.

Divine 100% kakao si prohlédněte na tomto odkazu.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

   RECEPT / celková příprava zhruba 2 hodiny + chlazení přes noc

INGREDIENCE

  • 1 hrnek mléka
  • 1 vajíčko
  • půl hrnku slunečnicového oleje
  • čtvrt hrnku cukru (není potřeba přidávat, výsledná lízátka jsou dost sladká)
  • 2 hrnky špaldové celozrnné mouky
  • 2 - 3 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva na perník
  • špetka soli
  • kondenzované mléko
  • kokosový olej
  • bílá, mléčná a hořká čokoláda
  • zdobení na lízátka (cukrové zdobení, kokos, rozemleté oříšky, apod.)

POSTUP

Nejprve si předehřejeme troubu na 170°C a připravíme těsto na lízátka. V kuchyňském robotu smícháme tekuté ingredience (vajíčko, mléko a olej) a postupně přidáváme suché ingredience (cukr - nemusí být, mouku, kakao, špetku soli). Nakonec přidáme kypřící prášek a pořádně vymícháme. Těsto poté necháme zhruba 5 minut odpočívat. Plech na pečení si vymažeme máslem a vysypeme moukou, nalijeme těsto a necháme péct zhruba 25 minut, průběžně kontrolujeme.

Hotový základ necháme dobře vychladnout. Po odležení buchtu pečlivě rozdrobíme a přidáme kondenzované mléko (my jsme využili zhruba polovinu plechovky), které pořádně zapracujeme s rozdrobenou buchtou. Konzistence by neměla být příliš suchá, ale ani mokrá - výsledek by měl připomínat těsto, které se nelepí. Z takto připravené směsi tvarujeme středně velké kuličky, do kterých zapíchneme tyčinky tak, aby připomínala právě lízátka. Připravená lízátka dáme chladit do mrazáku - ideálně přes noc.

Druhý den si ve vodní lázní rozpustíme čokoládu s kokosovým olejem. Lízátka vyndáme z mrazáku a ihned je namáčíme v rozpuštěné čokoládě. Necháme okapat a dozdobíme dle fantazie.

TIP! Čokoládu rozpusťte s kokosovým olejem Kulau, který se vyrábí z čerstvých kokosových ořechů ze Srí Lanky šetrnou moderní metodou odstřeďováním. Čokoláda i výsledná lízátka navíc získají intenzivní kokosovou chuť. Kokosáky Kulau si prohlédněte tady.

Dobrou chuť!

 

Odeslat článek známému   Vytisknout