Jak se pěstuje Fairtrade kakao?

Jak se pěstuje Fairtrade kakao?

Čokoláda patří beze sporu mezi nejoblíbenější pochoutky, které si každý z nás dopřává. Jsme rádi, že vám chutnají právě naše BIO a Fairtrade čokolády a podporujete tak eticky obchodované produkty. Víte ovšem jak se pěstuje hlavní surovina -  kakao, ze které se naše Fairtrade čokolády vyrábí? A proč je důležité spravedlivý obchod s kakaem podporovat?

Kakao patří spolu s kávoučajem a bavlnou a mezi nejčastěji obchodované Fairtrade suroviny. Jen v České republice se v roce 2018 prodalo více než 1 420 tun Fairtrade kakaa. Příspěvek pro pěstitele kakaa tak v tomto roce činil 5 650 000 Kč. Mezi nejdůležitější země, co se týče exportu kakaa, patří Pobřeží Slonoviny, Ghana, Peru nebo Dominikánská republika

Proč je důležité podporovat Fairtrade

Pěstováním kakaa se živí více než 5,5 miliónů pěstitelů, kteří spolu se svými rodinami žijí v chudobě. Denně si totiž pěstitel vydělá v průměru méně než 1 USD. To často vede k nevyhnutelnému, a to je dětská práce. V Africe v současné době bohužel stále pracuje více než 2 milióny dětí a jsou tak využívány jako levná pracovní síla bez možnosti vzdělání. Vzhledem k stále vyšší poptávce po kakau se navíc kácí deštné pralesy a dochází k drastickému ničení životního prostředí.

Systém Fairtrade sdružuje drobné pěstitele a radí jim ohledně pěstování a ochrany životního prostředí, poskytuje příplatky, které zajišťují důstojné životní podmínky, výstavbu školnemocnic a dalších potřebných zařízení v dané lokalitě. V neposlední řadě Fairtrade omezuje dětskou práci.

 

Sklizeň kakaových bobů

Pěstování kakaovníků není vůbec jednoduché. Kromě škůdců, kteří na rostlinku neustále útočí a nepříznivému vlivu klimatických změn, které pěstování taktéž znemožňuje, je první sklizeň reálná až po 4 – 5 letech od zasazení. Výsledné kakaové boby je tedy opravdu těžké vypěstovat, odpovídající BIO a Fairtrade kvalita je někdy dokonce nadlidský výkon. V posledních letech dochází k výrazným výkyvům klimatických podmínek, proto je výsledná sklizeň pěstitelů nejistá a nelze dopředu určit její výši.

Pokud je vše v pořádku a kakaové plody správně dozrají, sklízejí se v období mezi říjnem až prosincem, kdy je hlavní sklizeň. Plody se z kakaovníků odsekávají mačetou, vydlabají se a uvnitř nalezneme kakaové boby v počtu cca 30ks. Uvnitř plodu jsou obaleny šťávou a mají fialovou barvu. Typickou chuť a hnědé zabarvení získají až následnou fermentací a sušením. Vyloupané kakaové boby se sypou na hromadu na listy banánovníků, přikryjí se a v teple se kvasí. Tato fermentace probíhá zhruba 6 - 7 dní. Po této době se boby rozloží na rošty a suší se další 2 týdny. V poslední fázi probíhá čištění a příprava pro transport.

Nejznámější odrůdy kakaa

Criollo : Nejkvalitnější odrůda kakaa. Vzhledem k náchylnosti na nemoci a citlivosti na změny počasí patří k nejdražším druhům kakaa. Chuťově je kakao velice pestré s ovocnými tóny. Pěstuje se v Jižní Americe.​ 

Forastero : Odrůda kakaa, která se dobře pěstuje, není náchylná na nemoci, dobře se adaptuje. Z toho důvodu je celosvětově nejrozšířenější, a proto také cenově dostupnější. Chuťově je spíše do hořka se zemitými tóny. Pěstuje se v Jižní Americe nebo západní Africe.

Trinitario : Tato odrůda vznikla zkřížením odrůdy Criollo a Forastero. Dobře se pěstuje a chuťově je vynikající s výraznými tóny. Trinitario není tolik rozšířené. Pěstuje se v Jižní Americe nebo západní Africe. Kakao Trinitario obsahují například naše BIO a Fairtrade čokolády Seed&Bean.

  

TIP fairmade.cz: Nejoblíbenější BIO a Fairtrade čokolády

Naše i vaše nejoblíbenější fairtrade a bio čokoláda na našem e-shopu. Jemná belgická čokoláda s kousky karamelizovaných mandlí a krystalky mořské soli.

Vynikající belgická fairtrade a bio hořká čokoláda s 80% peruánského kakaa, doslazeno přírodním třtinovým cukrem.

Hořká čokoláda se 72% kakaa odrůdy Trinitario z Dominikánské republiky Vynikající čokoláda s plnou chutí.

Divine 100% kakao je vyrobeno z nekvalitnějších kakaových bobů drobnými ghanskými zemědělci z družstva Kuapa Kokoo. Kakao se pěstuje ve stínu tropického deštného lesa. Fermentuje a suší se na slunci.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 

   RECEPT / TOP recepty z BIO a Fairtrade čokolád

Připomeňte si nejlepší recepty:

Víte, že . . .

. . . čokoládovna Klingele založila na začátku roku 2020 projekt, který je založený na podpoře klimatických podmínek, a to výsadbou nových stromů v pralesích v Peru a Papui Nové Guineji? Zakoupením čokolád Chocolates from Heaven se podílíte na vysazování nových stromů v okolí kakaovníků, jejichž plody se využívají pro tyto čokolády. U každé čokolády naleznete na zadní straně pod datem spotřeby unikátní čtyřmístný kód, který zadáte na webové stránce  https://www.chocolatesfromheaven.be/ a zobrazí se mapa Peru nebo Papui s počtem nově vysazených stromů.

Podívejte se na video od Klingele!

Zdroj: https://www.youtube.com/watch?v=97YKvQgkanw&feature=emb_logo

Dobrou chuť!

Odeslat článek známému   Vytisknout